Gymnasiekurs 2025 • Bageri

Nivå 2

Kurskod: BAGI2000X • Ämne: Bageri • 200 poäng

Om kursen

Ämne
Bageri
Kurskod
BAGI2000X
Poäng
200

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet bageri på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Arbetsprocessen vid bearbetning av degar. Viltid, jäsning och avbakning.
  • Planering och organisering vid vanligt förekommande bageriarbete.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Prisbestämning och vanligt förekommande ekonomiska kalkyler.
  • Vanligt förekommande receptberäkningar.
  • Tillverkning av matbröd med surdegar, blötläggningar och skållningar.
  • Tillverkning av kaffebrödsdegar och laminerade degar.
  • Tillverkning av bröd och bakverk med hänsyn till smak och utseende samt med utgångspunkt i trend och tradition.
  • Simultant arbete med flera moment och metoder.
  • Hantering av redskap, maskiner och annan utrustning.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland livsmedelslagstiftning med tonvikt på hygien och hygienrutiner.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Samarbete och kommunikation vid bageriarbete.
  • Bemötande i olika situationer.

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Bageri – BAGI2000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API