Gymnasiekurs 2025 • Charkuteri
Nivå 4
Centralt innehåll
Undervisningen i ämnet charkuteri på nivå 4 ska behandla följande centrala innehåll:
- Planering och organisering av arbetet. Yrkesmässiga val av arbetssätt, råvaror och tillsatser utifrån krav på ekonomi, effektivitet och hållbarhet.
- Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
- Ekonomiska kalkyler.
- Optimering av recept utifrån ekonomiska krav. Receptberäkningar.
- Förvaring och hantering av råvaror och produkter.
- Yrkesmässig tillverkning av blandade och oblandade charkuterivaror. Olika specialiteter, till exempel lokala eller internationella.
- Yrkesmässiga behandlingsmetoder.
- Vård av utrustning och maskiner.
- Förpackningsmaterial samt paketering och märkning av produkter.
- Lagar och andra bestämmelser inom området.
- Ergonomiska och säkra arbetssätt.
- Hygienrutiner och egenkontroll.
- Samarbete och kommunikation i arbetet.
Betygskriterier
Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.
AI-stöd för Charkuteri – CHAK4000X
Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.
Välj fokus
Visa fler förslag
Källa: Skolverkets Syllabus API