Gymnasiekurs 2025 • Färskvaror och delikatesser

Nivå 1

Kurskod: FARS1000X • Ämne: Färskvaror och delikatesser • 100 poäng

Om kursen

Ämne
Färskvaror och delikatesser
Kurskod
FARS1000X
Poäng
100

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet färskvaror och delikatesser på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Olika färskvaror och delikatesser.
  • Delikatessvarors historia och traditioner.
  • Ekonomiska beräkningar. Ekonomi om svinn och rester.
  • Säsongsanpassning.
  • Förvaring, paketering och märkning.
  • Allergener, specialkost och kostval.
  • Hantering och skötsel av utrustning.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området. Säkerhet, ergonomi och hygien i arbetet.
  • Rådgivning till kunder om hur olika varor och produkter kan kombineras och tillredas.
  • Enklare presentationer av varor i utbudet.
  • Försäljning och exponering av varor. Uppläggning, paketering och prismärkning.
  • Marknadsföring via till exempel skyltning och sociala medier.
  • Serviceinriktade kundmöten.
  • Råvaror och produkter och hur de används för att skapa kombinationer och anrättningar.
  • Tillagning av vanligt förekommande kalla anrättningar i en delikatessavdelning, däribland smörgåstårtor, landgångar, sallader, inläggningar och röror.
  • Tillagning av vanligt förekommande varma rätter, däribland pajer och matlådor.
  • Enklare bakning.
  • Olika uppläggningar inom delikatesser, frukt och grönt.

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Färskvaror och delikatesser – FARS1000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API