Gymnasiekurs 2025 • Frukost- och bufféservering

Nivå 1

Kurskod: FRUK1000X • Ämne: Frukost- och bufféservering • 100 poäng

Om kursen

Ämne
Frukost- och bufféservering
Kurskod
FRUK1000X
Poäng
100

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet frukost- och bufféservering på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Kostval och specialkost.
  • Frukostens betydelse för välbefinnande och prestationsförmåga.
  • Frukostvanor i olika kulturer samt internationella frukostbufféer.
  • Uppdukning och servering samt planering av innehåll vid bufféer i olika sammanhang utifrån effektivitet och estetik.
  • Metoder, redskap och utrustning som används vid frukost- och bufféservering.
  • Uppläggning av vanligt förekommande frukosträtter och bufféer.
  • Planering av rumsservice från beställning till servering.
  • Kommunikation och samverkan mellan olika avdelningar.
  • Bedömning av kvalitet och resultat på utfört arbete.
  • Bärteknik och avdukning samt rationella arbetssätt.
  • Service och bemötande i mötet med gästen, däribland anpassning av språket utifrån olika situationer.
  • Ekonomiskt och miljömässigt hållbar hantering av mat som serveras.
  • Livsmedels- och råvarukvalitet samt hantering och förvaring av livsmedel med hänsyn till ekonomi, kvalitet och miljö.
  • Social hållbarhet på arbetsplatsen.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland livsmedelslagen och arbetsmiljölagen.
  • Personlig hygien och ändamålsenlig klädsel.

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Frukost- och bufféservering – FRUK1000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API