Gymnasiekurs 2025 • Livsmedels- och näringskunskap

Nivå 1

Kurskod: LIVM1000X • Ämne: Livsmedels- och näringskunskap • 100 poäng

Om kursen

Ämne
Livsmedels- och näringskunskap
Kurskod
LIVM1000X
Poäng
100

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet livsmedels- och näringskunskap på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Identifiering och kvalitetsbedömning av råvaror och livsmedel i bageri och kök.
  • Näringsämnen som behövs för kroppens uppbyggnad och funktioner. Hur näringsämnen påverkar människors hälsa.
  • Olika led i hanteringen av råvaror och livsmedel, däribland odling, förädling, transport, förvaring och djurhållning.
  • Hur olika tillagningsmetoder och processer påverkar råvarors och livsmedels kvalitet och näringsinnehåll.
  • Kemiska processer i råvaror och livsmedel vid förädling och förvaring.
  • Näringsberäkningar. Hur individers näringsbehov påverkas av olika faktorer.
  • Näringsrekommendationer.
  • Hur måltider kan skapas utifrån näringsrekommendationer och näringsberäkningar.
  • Allergi- och specialkost. Kostrekommendationer för olika näringstillstånd, till exempel för äldre, barn och sjuka.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, till exempel bestämmelser gällande livsmedelstillsatser, märkning och packning.
  • Kostsituationen i Sverige och i andra länder, till exempel undernäring, fetma och resursfördelning.
  • Etik och hållbarhet när det gäller råvaru- och livsmedelshantering samt resurshushållning.

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Livsmedels- och näringskunskap – LIVM1000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API