Gymnasiekurs 2025 • Måltid och bransch

Nivå 2

Kurskod: MALT2000X • Ämne: Måltid och bransch • 100 poäng

Om kursen

Ämne
Måltid och bransch
Kurskod
MALT2000X
Poäng
100

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Branschens verksamheter. Drift, organisation, planering, anställningsvillkor och ekonomi.
  • Planering av måltider som helhetsupplevelser.
  • Alkoholens effekter och konsekvenser samt regler för ansvarsfull alkoholservering.
  • Hantverksmetoder med vanliga tekniker inom bageri, konditori, matlagning och servering.
  • Grundsmaker och sensorisk metod.
  • Planering och organisation av simultana moment inom olika yrkesområden. Samarbete.
  • Hantering av material, maskiner och annan utrustning på ett säkert sätt.
  • Att samverka med andra i olika servicesituationer på ett ansvarsfullt sätt. Den egna rollen i olika servicesituationer.
  • Presentation av produkter och tjänster på ett serviceinriktat sätt.
  • Hantering av livsmedel och råvaror efter recept och instruktioner på ett hygieniskt sätt i enlighet med lagar och andra bestämmelser.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Hygienrutiner och egenkontroll, däribland HACCP (hazard analysis and critical control points).

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Måltid och bransch – MALT2000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API