Gymnasiekurs 2025 • Matlagning

Nivå 1

Kurskod: MATG1000X • Ämne: Matlagning • 100 poäng

Om kursen

Ämne
Matlagning
Kurskod
MATG1000X
Poäng
100

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Planering och organisering av arbetet, däribland att ta fram, skära upp, markera och organisera råvaror efter recept och instruktioner.
  • Samband mellan svinn och ekonomi.
  • Skattning av vikt och volym.
  • Grundläggande matlagningsmetoder, däribland stekning, kokning, pochering, ångkokning, bryning, sautering, halstring, ugnsstekning, grillning och fritering.
  • Olika skärtekniker.
  • Kökets redskap och maskiner samt annan utrustning. Hur de används och hanteras på ett säkert sätt.
  • Tillagning av enklare maträtter, däribland soppor, äggrätter och kötträtter.
  • Olika grundsåser.
  • Vanligt förekommande allergi- och specialkost.
  • Enklare vegetarisk och vegansk kost.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagstiftning med tonvikt på hygien och hygienrutiner.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Hållbarhets- och miljömärkningar.
  • Grundläggande fackspråk.
  • Samarbete, kommunikation och bemötande i kök.

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Matlagning – MATG1000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API