Gymnasiekurs 2025 • Matlagning

Nivå 4

Kurskod: MATG4000X • Ämne: Matlagning • 200 poäng

Om kursen

Ämne
Matlagning
Kurskod
MATG4000X
Poäng
200

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 4 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Helheten i restaurangens organisation. Övergripande planering av arbetsuppgifterna, däribland att skriva en mise en place-lista eller motsvarande för att organisera och strukturera matlagningsmoment och förstå situationens krav.
  • Hantering av ett flertal beställningar från olika bord.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Krav på näringsriktighet vid matlagning i offentliga kök. Svenska näringsrekommendationer.
  • Näringsberäkningar av måltider. Näringsberäkningsprogram.
  • Vanligt förekommande allergi- och specialkost vid matlagning i offentliga kök.
  • Matlagning och arrangemang utifrån traditioner, teman eller koncept, till exempel klassiska och vanligt förekommande högtider, ceremoniella måltider eller tematisk matlagning.
  • Metoder och arbetssätt i storkök.
  • Arbete med flera simultana moment.
  • Klassiska och nyskapande maträtter i både restaurang och storkök.
  • Matlagning av rätter med flera olika komponenter utifrån givna tidsramar.
  • Olika estetiska upplägg på tallrik.
  • Lagar och andra bestämmelser för yrkesmässigt arbete samt utförande och uppföljning av egenkontroll.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Service, kommunikation och bemötande i samarbete med andra för att skapa en positiv helhetsupplevelse runt måltiden.

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Matlagning – MATG4000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API