Gymnasiekurs 2025 • Matlagning

Nivå 5

Kurskod: MATG5000X • Ämne: Matlagning • 200 poäng

Om kursen

Ämne
Matlagning
Kurskod
MATG5000X
Poäng
200

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 5 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Yrkesmässig planering och organisering av restaurangarbete. Långsiktig planering, däribland beställning av råvaror.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Matlagning och arrangemang utifrån trender, teman eller koncept.
  • Arbete med flera simultana moment med hänsyn till tempo, flöde och svinn.
  • Yrkesmässig matlagning i restaurang och storkök med hänsyn till tidsramar, beställningar och gästens önskemål.
  • Avancerade matlagningsmetoder, däribland sous vide, rökning, torkning och fermentering.
  • Skapande av avancerade maträtter och anrättningar under yrkesmässiga former, däribland avsmakningsmenyer.
  • Kreativt framtagande av recept, matsedlar och menyer för olika typer av specialkost.
  • Yrkesmässig tillagning av specialkost.
  • Lagar och andra bestämmelser för yrkesmässigt arbete samt yrkesmässigt utförande och uppföljning av egenkontroll.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Service och bemötande på ett yrkesmässigt sätt samt konstruktiv kommunikation och hantering av klagomål.

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Matlagning – MATG5000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API