Gymnasiekurs 2025 • Samisk mat och matkultur
Nivå 1
Centralt innehåll
Undervisningen i ämnet samisk mat och matkultur på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Traditionella och nutida metoder för tillvaratagande av råvaror och matlagning.
- Traditionell arbetsfördelning och andra traditioner inom samisk mat och måltidskultur.
- Den ömsesidiga påverkan mellan samisk matkultur och andra kulturer.
- Renens styckningsdetaljer och deras användningsområden.
- Hantering, förvaring och förädling av renkött och andra råvaror.
- Smakmässiga och ekonomiska konsekvenser av hur råvaror behandlas och förvaras.
- Redskap, maskiner och annan utrustning som har använts och fortfarande används inom samisk matkultur. Hur de används, hanteras och vårdas på ett säkert sätt.
- Planering och organisation av matlagning och relaterade arbetsuppgifter.
- Utformning av menyer med samisk matkultur som grund.
- Presentation av och information om samisk traditionell och samtida matkultur med anpassning till målgrupp och situation.
- Utvärdering av arbetsprocess och resultat.
- Hygien och dagliga hygienrutiner, till exempel rengöring av arbetsytor och redskap.
- Ergonomi i det egna arbetet samt ergonomiska riskfaktorer.
- Arbetsmiljö och säkerhet samt lagar och andra bestämmelser inom området.
- Interaktion och kommunikation i samarbeten med andra.
- Samisk terminologi inom området.
Betygskriterier
Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.
AI-stöd för Samisk mat och matkultur – SAMI1000X
Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.
Välj fokus
Visa fler förslag
Källa: Skolverkets Syllabus API