Gymnasiekurs 2025 • Samisk mat och matkultur

Nivå 1

Kurskod: SAMI1000X • Ämne: Samisk mat och matkultur • 100 poäng

Om kursen

Ämne
Samisk mat och matkultur
Kurskod
SAMI1000X
Poäng
100

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet samisk mat och matkultur på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Traditionella och nutida metoder för tillvaratagande av råvaror och matlagning.
  • Traditionell arbetsfördelning och andra traditioner inom samisk mat och måltidskultur.
  • Den ömsesidiga påverkan mellan samisk matkultur och andra kulturer.
  • Renens styckningsdetaljer och deras användningsområden.
  • Hantering, förvaring och förädling av renkött och andra råvaror.
  • Smakmässiga och ekonomiska konsekvenser av hur råvaror behandlas och förvaras.
  • Redskap, maskiner och annan utrustning som har använts och fortfarande används inom samisk matkultur. Hur de används, hanteras och vårdas på ett säkert sätt.
  • Planering och organisation av matlagning och relaterade arbetsuppgifter.
  • Utformning av menyer med samisk matkultur som grund.
  • Presentation av och information om samisk traditionell och samtida matkultur med anpassning till målgrupp och situation.
  • Utvärdering av arbetsprocess och resultat.
  • Hygien och dagliga hygienrutiner, till exempel rengöring av arbetsytor och redskap.
  • Ergonomi i det egna arbetet samt ergonomiska riskfaktorer.
  • Arbetsmiljö och säkerhet samt lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Interaktion och kommunikation i samarbeten med andra.
  • Samisk terminologi inom området.

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Samisk mat och matkultur – SAMI1000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API