Gymnasiekurs 2025 • Servering

Nivå 2

Kurskod: SERR2000X • Ämne: Servering • 100 poäng

Om kursen

Ämne
Servering
Kurskod
SERR2000X
Poäng
100

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet servering på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal anpassat till olika serveringssätt.
  • Mat- och dryckesmenyers uppbyggnad.
  • Utformning av enklare menyer, till exempel efter säsong eller tillgång på råvaror.
  • Anpassning av måltid till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
  • Etiska och miljömässiga frågor som rör mat och dryck.
  • Servering av mat samt av kalla och varma drycker.
  • Vanliga dukningar och dekorationer.
  • Vanligt förekommande kassahantering och betalningsmoment.
  • Gästbemötande. Hur mat och dryck kan presenteras på ett säljande sätt.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och alkohollagen.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Vanliga kalla och varma drycker, deras karaktär, tillverkning och användning.

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Servering – SERR2000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API