Gymnasiekurs 2025 • Servering

Nivå 3

Kurskod: SERR3000X • Ämne: Servering • 200 poäng

Om kursen

Ämne
Servering
Kurskod
SERR3000X
Poäng
200

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet servering på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal. Dukning efter situationens krav och för att skapa en inbjudande måltidsmiljö.
  • Mat- och dryckesmenyers uppbyggnad ur ett historiskt och nutida perspektiv.
  • Utformning av menyer anpassade för situationens krav, däribland ekonomisk och ekologisk hållbarhet samt efter säsong och tillfälle.
  • Anpassning av måltid till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
  • Etiska och miljömässiga frågor som rör livsmedel och livsmedelshantering.
  • Vanligt förekommande serveringsarbete, däribland tallriksservering, fatservering och bufféservering.
  • Serveringsmetoder för olika måltidsdrycker, däribland vin, öl och spritdrycker.
  • Kassahantering och betalningsmoment utifrån situationens krav.
  • Säljande presentation av mat och dryck till gäst.
  • Hur gästfrågor kan hanteras samt hur bemötandet av gästen kan påverka försäljningen.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Nyanser i olika dryckers karaktär och hur dessa kan beskrivas.
  • Historia, tradition och trender vad gäller drycker.

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Servering – SERR3000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API