Gymnasiekurs 2025 • Styckning
Nivå 1
Centralt innehåll
Undervisningen i ämnet styckning på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Grunderna om djurens anatomi. Köttkvalitet och styckningsdetaljernas olika användningsområden.
- Planering och organisering av arbetet, däribland att ta fram och plocka undan verktyg och arbetsmaterial enligt instruktion.
- Råvarukalkyler för ekonomiska beräkningar.
- Ekonomiska aspekter i arbetet, däribland hur svinn kan påverka lönsamheten.
- Grovstyckade detaljer av olika djurslag.
- Finstyckning av grovstyckade detaljer.
- Hantering och förvaring av vanligt förekommande råvaror.
- Vård av kniv, handsåg och personlig skyddsutrustning.
- Förpackningsmaterial, paketering och märkning.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagen.
- Hållbarhetsaspekter i arbetet, däribland avfallshantering.
- Ergonomiska och säkra arbetssätt.
- Hygienrutiner och egenkontroll.
- Grundläggande fackspråk.
- Samarbete och kommunikation i arbetet.
Betygskriterier
Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.
AI-stöd för Styckning – STYK1000X
Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.
Välj fokus
Visa fler förslag
Källa: Skolverkets Syllabus API