Gymnasiekurs 2025 • Styckning

Nivå 2

Kurskod: STYK2000X • Ämne: Styckning • 200 poäng

Om kursen

Ämne
Styckning
Kurskod
STYK2000X
Poäng
200

Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet styckning på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Anatomi med betoning på gris, lamm, nöt och kalv.
  • Styckningsdetaljernas och de olika sorteringarnas användningsområden vid förädling och tillagning.
  • Styckningskvalitet och normer för styckningsdetaljer.
  • Planering och organisering av arbetet. Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Styckningskalkyler.
  • Viktiga hållbarhetsaspekter i yrket.
  • Styckning, nedskärning och sortering av gris, lamm, nöt och kalv, till exempel i styckningslokal, slakteri eller gårdsbutik.
  • Metoder och tekniker vid hängande och liggande styckning.
  • Hantering och förvaring av råvaror.
  • Val och vård av utrustning.
  • Förpackningsmaterial, paketering och märkning av produkter.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland livsmedelslagen.
  • Ergonomiska och säkra arbetssätt.
  • Hygienrutiner och egenkontroll.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.

Betygskriterier

Skolverket har ännu inte publicerat betygskriterierna för denna kursversion.

AI-stöd för Styckning – STYK2000X

Använd AI som stöd för att planera och förbereda dig: välj ett eller flera fokusområden och lägg till en egen fråga. Vi skickar dina val, kursens namn/kod och kurslänken till ChatGPT i en ny flik.

Välj fokus

Visa fler förslag

Källa: Skolverkets Syllabus API